Jak správně čepovat

1.
Do odborně vysanitovaného pivního vedení o průměru 10 mm přivedeme pivo. Tlak a kompenzaci nastavíme na stejnou hodnotu jako u kompenzátorových kohoutů.

2.
Do nakloněné sklenice jemně nařízneme malý objem pěny pomalým pootočením kohoutu. Poté kohout otevřeme na maximální průtok a sledujeme, jak pivo bez turbulencí stéká po stěně sklenice. Jakmile pěna dostoupí k okraji, celý proces ukončíme ladným a rychlým uzavřením kohoutu, po kterém může někdy pěna přetéci přes okraj sklenice.

3.
Často lze vidět houpavý, lavinový efekt zvedající se tzv. "mokré pěny"

4.
Ve sklenici pomalu stoupá jemný závoj v pivě rozpuštěného CO2 a rychle mizí.

5.
Pěna je naprosto jemná a rovná, po napití kreslí na stěnách. Podle tohoto vzhledu je pivo lidově nazýváno "hladinka". Takto správně načepované pivo je nejžádanější ve všech pivnicích v České republice, kde čepují skuteční MISTŘI VÝČEPNÍ.