Návod každodenního proplachu vodou

K dosažení vysoké kvality čepovaného piva v období mezi dvěma sanitacemi je nutné, aby výčepní denně propláchnul pivní vedení vodou:
Uzavřeme přívod hnacího plynu (1). Každý den po ukončení čepování odpojíme narážecí hlavu od sudu (2) a napojíme na mycí hlavu (3). Vytlačíme vodou zbylé pivo z pivního vedení (v běžné praxi se při čepování průběžně počítá počet piv ve vedení, ty se prodávají až do posledního a pouze poslední pivo se vodou vytlačí, hostinský tak ztrácí jen půl litru piva). Jakmile začne z kohoutu vytékat čistá voda (4), můžeme narážecí hlavu od mycí hlavy oddělit.

Narážecí hlavu odmontujeme od pivního vedení a vypustíme vodu do připravené nádoby. Narážecí hlavu odmontujeme od pivního vedení a vypustíme vodu do připravené nádoby. Narážecí hlavu rozebereme a omyjeme studenou pitnou vodou (5). Narážeč nikdy nepokládáme na sud nebo dokonce na podlahu, ale zavěšujeme tak, aby nedošlo k jeho znečištění. Nejcitlivějším místem znečištění na celém výčepním systému je výčepní kohout. Denně ho demontujeme a rozebereme (6,7). Pročistíme sanitačním kartáčem (7). Po skončení čepování piva tak nenecháváme v žádné části kohoutu zbytek piva, ve kterém se přes noc při pokojové teplotě množí škodlivé mikroorganismy, které znečišťují pivní vedení (mohou cestovat až do sudu).

Sestavíme čistý výčepní kohout a čistou narážecí hlavu, kterou připojíme na mycí hlavu s přívodem studené pitné vody (3). Napustíme vodu do pivního vedení a důkladně propláchneme. Uzavřeme přívod vody a vodu ponecháme ve vedení přes noc. Před započetím čepování odpojíme narážecí hlavu od mycí a napojíme na sud. Pivem vytlačíme vodu z potrubí. V okamžiku, kdy z výčepního kohoutu začne vytékat pivo charakteristické barvy (bez příměsi vody), je výčepní zařízení připraveno k čepování.

Sanitaci optimálně provádíme 1 x týdně nebo 1 x za 14 dní s denním proplachem pivního vedení vodou.