Sanitace pivních vedení

Proč sanitovat

Čistota nápojových cest je věda. Jak je vidno z grafu po 7 dnech (bez denního proplachu pivního vedení vodou a po 14 dnech s denním proplachem) začíná prudký nárůst mikroorganismů.



Je nutno dále připomenout: Pokud hostinský sanituje v delších časových intervalech po delší období, pak běžná sanitace (s obvyklou dobou trvání a obvyklými prostředky) jeho pivního vedení ztrácí účinnost (schématicky viz. graf).



K práci v pohostinství by měli patřit základní znalosti následujících norem a právních předpisů:

Normy:

ČSN 52 7005 Výčepní zařízení (základní ustanovení a provozní předpisy). ČSN 07 8304 Kovové tlakové nádoby k dopravě plynů (výtah z této normy je v sanitačním deníku).


Právní předpisy:


Hygienické předpisy, svazek č. 64/1987, Směrnice č. 72/1987 MZ ČSR - hlavního hygienika - o hygienických požadavcích na zřizování a provoz zařízení společného stravování, Zákon 104/1995 Sb. O ochraně spotřebitele, Zákon 110/1997 Sb.

A Vyhláška č. 335 (novelizováno). Pro tankové restaurace: Vyhláška č. 18/1979 Sb. Vyhrazená tlaková zařízení.

Sanitaci provádíme optimálně 1 x týdně nebo 1 x za 14 dní s denním proplachem pivního vedení vodou.